News

Γαστρονομικό ταξίδι με καπετάνιο τον chef Αλέξανδρο Τσιοτίνη

CTC… Η ονομασία του εστιατορίου δεν είναι πάρα ένα παιχνίδι παρήχησης φτιαγμένο έτσι ώστε να αποτελέσει δήλωση για το πώς το κλασσικό μπορεί να συναντήσει το μοντέρνο σε μία νέα δημιουργική συνταγή.

Για τον chef και ιδιοκτήτη Αλέξανδρο Τσιοτίνη, το μαγείρεμα ήταν πάντα μεγάλο πάθος, με φιλοσοφία ζωής την απλότητα  και τα “πάντα φρέσκα” γηγενή προϊόντα. H επαγγελματική σταδιοδρομία του Αλέξανδρου παρόλο το νεαρό της ηλικίας του είναι εντυπωσιακή αφού είχε την ευκαιρία να εργαστεί σε μερικά από τα πλέον αναγνωρισμένα εστιατόρια στον κόσμο, όπως το L’epicurian Hotel LE BRISTOL Παρίσι, Γαλλία, Εστιατόριο Noma, Κοπεγχάγη, Δανία. Το πιάτο “Ρίζες της Ελλάδας” του χάρισε την 1η θέση για τη ζώνη της Μεσογείου στον διεθνή διαγωνισμό S. Pellegrino Young Chef of the Year 2015, διεκδικώντας τον παγκόσμιο τίτλο.

Ο minimal χώρος του CTC αποπνέει την αίσθηση της ιδιωτικότητας και κερδίζει τις εντυπώσεις εύκολα με την χαλαρωτική ατμόσφαιρα και την lounge μουσική. Το open kitchen σκηνικό σε συνδέει με τον chef και αισθάνεσαι πως υπάρχει άμεση επαφή αφού ο Αλέξανδρος ρίχνει κοφτές ματιές και «κόβει αντιδράσεις».

Την βραδιά που το επισκέφτηκα προτίμησα να παραγγείλω ένα από τα τυφλά μενού γευσιγνωσίας με 6 πιάτα (στα 97 ευρώ μαζί με το beverage pairing 4 wine glasses) καθώς το ότι δεν σου ανακοινώνεται το μενού και το κάθε πιάτο αποτελεί έκπληξη δημιουργεί ένα suspense στο γαστρονομικό ταξίδι που ακολουθεί. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των γκουρμέ εστιατορίων, η ποσότητα των μερίδων ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, αφού ήταν ιδανική και χορταστική.

Το degustation menu που ακολούθησε ήταν συναρπαστικό, χρειαζόταν ίσως λίγη παραπάνω προσοχή στα συνοδευτικά ψωμάκια.  Πολύ ευχάριστη αρχή το ταρτάρ γαρίδας με ζελέ ματζουράνας και ντελικάτη προσθήκη ο αχινός με κρέμα καρότου.

Ακολούθησαν πρωτότυποι συνδυασμοί με κορυφαίο το βελουτέ καλαμποκιού αρωματισμένο με αστακό και το Iberico με τα καραμελωμένα «ποπ κορν» με γεύση maple syrup που δημιουργούν «οργασμούς» στον ουρανίσκο και μου επιβεβαίωσαν πως το φαγητό είναι και συναισθηματικό ταξίδι.

To επίπεδο ανεβαίνει κατακόρυφα με το αρωματισμένο με αστακό βελουτέ καλαμποκιού από τρούφα και περγαμόντο και η ένταση αυξάνεται με την εξαιρετικά καλοφτιαγμένη πεσκανδρίτσα φρικασέ με σάλτσα χαβιάρι και σειμόριζα confit. Η σοκολατένια «τσάντα» από κακάο και μπάλα παγωτού σοκολάτας ταιριάζει απόλυτα με το γαστρονομικό ύφος του εστιατορίου, αλλά δεν σας κρύβω ότι στα επιδόρπια χρειάζεται λίγη παραπάνω δημιουργικότητα.

Στα μείον η ποιότητα του service που νομίζω ότι δεν αντιστοιχεί σε εστιατόριο γκουρμέ υψηλών standards. Το προσωπικό εκνευριζόταν όταν του ζητείτο να επαναλάβει τα συστατικά του πιάτου. Για μένα έχει σημασία πώς σου μεταφέρει τα συστατικά αυτός που σου σερβίρει ένα πιάτο, οφείλει να σου ανοίξει την όρεξη και να στο «πουλήσει», να σε παρασύρει με την περιγραφή του και να σε ταξιδέψει.

Φεύγοντας, ένιωσα πως ο Αλέξανδρος  Τσιοτίνης μου πρόσφερε ένα απολαυστικό γαστρονομικό ταξίδι με μελετημένες γεύσεις που δένουν αρμονικά μεταξύ τους και μοναδικές υφές. Η διαδρομή αυτή αποτελεί μία εξέλιξη για την ελληνική γαστρονομία και παρουσιάζει μια ωριμότητα που δεν αναμένεται από έναν Έλληνα chef στην ηλικία του.

Γιάννης Πλατής

ctc_gastronomicdiff1

ctc_gastronomicdiff2

ctc_gastronomicdiff3

ctc_gastronomicdiff7